Tatlı aroması ile pek çok içecek ve şekerlemede kullanılan kiraz, popüler bir meyve olmasına karşın sağlığa yararları uzmanlar tarafından çok dile (en azından bitkiler kadar) getirilmezdi. Ancak son yıllarda kirazın faydaları üzerine yapılan çalışma sayısı arttıkça ve bu çalışmaların sonucu sağlık kuruluşlarının web sitelerinde yer almaya başladıkça kiraz sadece çıkmasını heyecanla beklediğimiz bir meyve olmaktan, faydaları için tüketilmesi gereken meyveler arasına terfi etti. Kirazın faydaları arasında öne çıkan nokta, meyvenin antioksidan bakımından zengin olması ve bu sayede pek çok organı hücre hasarına karşı koruması. Buna ek olarak tam bir vitamin ve mineral deposu olan kiraz C, A, K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum gibi önemli mineraller bakımından çok iyi bir kaynak.
Kirazın Besin Değerleri
100 gram tatlı kiraz;
- Günlük C vitamini ihtiyacının %12’sini (7.0 mg)
- K vitamini ihtiyacının %3’ünü (2.1 mcg)
- B6 vitamini ihtiyacının %2’sini
- Folat ihtiyacının %1’ini (4.0 mcg)
- A vitamini ihtiyacının %1’ini (64IU)
- Kalsiyum ihtiyacının %1’ini (13.0 mg)
- Demir ihtiyacının %2’sini (0.4 mg)
- Magnezyum ihtiyacının %3’ünü (11.0 mg)
- Fosfor ihtiyacının %2’sini (21.0 mg)
- Potasyum ihtiyacının %6’sını (222 mg)
- Bakır ihtiyacının %3’ünü 0.1 mg)
- Manganez ihtiyacının %4’ünü (0.1 mg) karşılar.
Eğer sindirim sorunları çekiyorsanız ve sık sık kabızlık yaşıyorsanız kiraz sizin meyveniz olabilir. Çünkü kiraz, bağırsakları hareketlendiren ve kabızlığı önleyen besin lifinden yüksek miktarda içermektedir. 100 gram kiraz günlük olarak alınması gereken besin lifinin %8’ini karşılar.